Voorleesweek 17 - 25 november

Niets gezelliger dan samen met je kind in een hoekje te kruipen met een boek. Of ze vlak voor bedtijd mee te nemen in een wereld vol magie. Maar welke boeken kies je? En hoe neem je kinderen helemaal mee in het verhaal? De vormingen van VCOK zetten ouders op weg om van voorlezen en samen lezen een mooi moment te maken. En tijdens de workshops kunnen ouders samen met hun kinderen de wondere wereld van het boek ontdekken en er creatief mee aan de slag gaan.

 

Boek nu je vorming of workshop aan 100 euro per dagdeel/avond.

Mail naar sofie@vcok.be of bel 09 232 47 36

 

Uit deze activiteiten kan je kiezen:

Vorming - Voorlezen met een boekje in een hoekje
Gezellig, toch, samen met kinderen en een boek in een knusse knuffelhoek? Maar wat zijn goede voorleesboeken? Hoe kun je het voorlezen boeiend houden? En hoe kun je kinderen een verhaal laten beleven met al hun zintuigen?
In deze cursus stap je in het verhaal en ga je op zoek naar de geheimen tussen de regels. Je ontdekt hoe je voorleesmomenten met de allerkleinsten spannender, geheimzinniger, griezeliger of grappiger kan maken. Je leert hoe je met toverpoeder, poppen, een verhalenkoffertje, instrumentjes, een kamishibai of de juiste sfeer het voorlezen tot een magisch moment kunt maken.

Vorming - Het land hier ver vandaan, over vertellen
Verhalen kunnen kleine en grote oren verwennen, harten verwarmen en hoofden op hol doen slaan. Wie herinnert zich niet die opa, meester of begeleider die je met een verhaal naar het eind van de wereld kon ontvoeren en weer terug?
Maar waar schuilt het geheim om kinderen met je mee te krijgen naar dat land hier ver vandaan waar het vol zit met kriebelende kikkers, pientere prinsessen en dolle draken? Hoe kun je kleine kabouters op het puntje van hun stoel naar je laten luisteren en laten klappertanden van plezier?
Vertellen kan je leren! In deze cursus leren we de basisbeginselen van het vertellen: de opbouw, structuur van verhalen en boeiend vertellen. We gebruiken daarbij beelden, sfeer en fantasie. Aan het einde zie je dat het geheime verteltalent bij iedereen gewoon in zijn of haar kleine teen schuilt.

Workshop - Voorlezen met een boekje in een hoekje
Hoe kan je voorlezen aan jonge kinderen en welke boekjes zijn daarvoor geschikt? Dat kom je te weten in deze interactieve workshop. Een doos vol mooie boeken, een verteldoek, een kamishibai, meer hebben we niet nodig. Tijdens de workshop gaan kinderen vrij op ontdekking en spelen we hierop in. Spontaniteit is het sleutelwoord. Je krijgt heel wat tips om zelf aan de slag te gaan. De workshop is er voor ouders, grootouders, pedagogisch begeleiders en kinderen tot 3 jaar.

Workshop - Spelen met verhalen
Een boek, een verhaal, een beleving. Tijdens deze creatieve verhalenworkshop voor (groot)ouders en hun (klein)kinderen, leer je de magie uit een verhaal halen en er een ware beleving van te maken. We lezen een verhaal voor, waarmee je vervolgens creatief aan de slag gaat. Afhankelijk van het verhaal en het thema kan je dit op verschillende manieren. De mogelijkheden zijn eindeloos: knutselen, zingen, dansen, creatief schrijven, kokkerellen enz.
De workshop gaat over samen verhalen beleven en op zoek gaan naar de hele wereld in en achter het boek. En vooral… er heel veel plezier aan beleven … en verlangen naar meer!

Vorming– Babygebaren
Nog voordat baby’s kunnen praten, begrijpen ze al een heleboel woorden. Bovendien is het voor hen zeer natuurlijk om hun handen te gebruiken. Vanuit die vaststelling ontstond ‘babygebaren’: een methode waarbij baby’s kunnen tonen wat ze nodig hebben, wat ze zien en wat er in hen omgaat. Het is een eenvoudige en praktische manier van communiceren die ook de taalontwikkeling en het zelfbewustzijn bevordert. Tijdens deze introductie kom je meer te weten over het wat en waarom van babygebaren. Je leert hoe het in de praktijk werkt. De vorming is interactief opgesteld met foto’s en filmpjes en ruimte voor nieuwsgierige vragen over babygebaren thuis en in de kinderopvang. Tenslotte leer en oefen je een aantal gebaren, zodat je zelf aan de slag kan gaan.

op zoek naar een vorming?

ontdek hier ons aanbod